Skrubtudsens peber

F2 peberavl F3AZ peberavl Amager kohorn
(Capsicum annuum)
Se dyrkningsvejledning
Fra urent frø til ny sort.
Hvad gør man når peberfrugterne ikke ligner den fladtrykte tomatpeber frøene kom fra? Da chocket havde lagt sig kiggede jeg på planterne. Det slog mig, at de var meget forskellige, og når der er variation kan man gå i gang med selektion. Jeg har derfor i nogle generationer udvalgt de bedste planter. I Danmark er peberfrugt selvbestøvende i meget stort omfang. Derfor er det meget let at vælge det bedste i hver generation, indtil den nye sort er så indavlet at den er stabil. (peberfrugt, tomat, ært og bønne er alle planter der har det fint med indavl) Jeg har udvalgt efter produktivitet og tidlighed på friland, kørte med flere indavlslinier indtil den endelige beslutning i sommeren 2007. Oprindeligt fik jeg frøet fra en tomatpaprika købt i Ungarn af en kollega.

Amager kohorn er tidlig, kuldetolerant. sød, rød og op til 25 cm lang på friland. Den bliver nu afprøvet af enkelte Frøsamlere.
Pimente doce Pimente doce Pimente doce
(Capsicum annuum)

Sød peber, aflang, tyndvægget og tilspidset som chili. Modner tidligt til rød. Trives tilsyneladende godt på friland. Fra Mats Pettersson i Stockholm.

Med denne peberfrugt i madpakken gør man indtryk på kollegerne, når man trods alle advarsler spiser en hel chili og bare smiler ! Den sætter en hel del frugter jævnt over sæsonen. De kan bruges både grønne og røde.Lilla peber uden sortsnavn Lilla peber uden sortsnavn
(Capsicum annuum)

En vildt flot peber. Har kun prøvet én plante i én sæson i drivhus, så jeg har ikke rigtig erfaring med den endnu. Måske skal den prøves på friland.
Patricia's Patricia's
(Capsicum baccatum)

Der findes forskellige sorter af denne type, men de ligner hinanden meget. Jeg har prøvet to, og de var tydeligvis ikke samme sort. Styrken er ikke overvældende, og sidder i frøstol og indre vægge. Man kan nemt bruge den i madlavningen, hvis man ikke vil have for meget styrke. I drivhus bliver den let 2-3 meter høj, så jeg holder den i ave med saksen. Måske skal den prøves på friland. Oprindelse: Hjembragt fra Brasilien af Patricia i 1997, jeg har fået sorten af Mats Pettersson i Stockholm.
Red Aji Limo Red Aji Limo
(Capsicum chinense)

En sød lille chili. Planten er lille og velegnet til i en krukke på terassen. Udbyttet er tilgengæld stort, for frugterne sidder mange sammen. De udvikler farven fra cremegul over lilla til orange og dybt rød. Styrken er ikke overvældende, god til os der er lidt forsigtige med chili. Hvis maden ikke skal brænde, men blot have det det fremhæver de andre krydderier, så er dette en fremragende chili. Fra Mats Pettersson i Stockholm.

Skrubtudsens favorit blandt chili - tak Mats.Peber på friland
Peberbed i juli
Peber på friland

Peber vokser tilsyneladende ret godt på friland her på amager. Jeg sår frøene første uge i marts. Når de har to normale blade prikler jeg om, og så potter jeg om med to til tre ugers mellemrum, så de holdes i god vækst. En sydvendt vindueskarm og tilskudslys sætter de pris på. Når tomaterne kommer ud i drivhuset kommer peberplanterne også ud, stadig i potter. I slutningen af juni kommer de så ud på friland, i jord blandet med udtjente plantesække fra drivhuset sidste år. De har det vist bedst med god varme når de er unge, derfor den sene udplantning.

De første blomster nippes af, for så bliver udbyttet større. Nogle planter nippes dog ikke, for så giver de en tidligere høst. Her som i andre af livets forhold må man træffe et valg. Planterne passes med vand og gødning, det belønnes man for. Om efteråret er peberplanterne ikke særligt varmekrævende, man kan plukke til frosten ødelægger planterne. Man kan fint salte de mange peberfrugter man redder den sidste dag før nattefrosten. Gøres det rigtigt starter man en mælkesyregæring og får et velsmagende og holdbart produkt.


home Skrubtudsen
Opdateret d. 16.9.2007